Gyógykezelés

Több egészségügyi problémája is van? Az gyűgyi gyógyvíz egyedi összetételének köszönhetően egyszerre több betegség kezelésére is alkalmas.

Miért éppen a gyűgyi gyógyvíz?

A gyűgyi gyógyvíz a világ legértékesebb vizeinek egyike. A helyiek által „prdlavkának“ nevezett magas ásványianyag-tartalmú víz az egyedi szén-dioxid és hidrogén-szulfid kombinációnak köszönhetően több betegség egyidejű kezelését teszi lehetővé. Hasonló összetételű víz Európában csak a franciaországi Vichyben található.

  • Mozgásszervi betegségek
  • Szív- és érrendszeri betegségek
  • Idegrendszeri betegségek
  • Szakmai túlterhelés okozta betegségek
  • Megelőzés

A gyűgyi gyógyvíz számos betegség kezelésére alkalmas, mert...

 

a benne lévő szén-dioxid és hidrogén-szulfid a szervezetben kölcsönösen támogatják egymás hatását. A szén-dioxid jelentősen növeli a bőr vérellátását, amely hatással van a hemodinamikára (tehát a vérnyomásra és a vér áramlására) és a perifériás érellenállás csökkenésére. Ezáltal csökken a pulzusszám, a szív működése gazdaságosabb lesz és javulnak a vér és a vérplazma reológiai tulajdonságai (vörösvértestek rugalmasabbak, a trombociták felhalmozódása csökken).

Az gyógyvízben található kén-hidrogénből és hidroszulfidból származó kén annál nagyobb mértékben szívódik fel a kötőszövetben, minél sérültebb a szövet. Ezen kívül a kénes víz növeli a hajszálerek és artériák tágulását. Növeli a vazoaktív (erekre ható) anyagok szintjét, hatással van a perifériás szimpatikus idegvégződésekre. Csökkenti a fájdalomérzetet és hasonló hatást gyakorol a hemodinamikára, mint a szén-dioxid.

A szén-dioxid és a hidrogén-szulfid kölcsönös szinergikus hatását használják fel polimorbiditás kezelésekor (kardiovaszkuláris, mozgásszervi és idegrendszeri megbetegedések kombinációja). Ezért a Gyűgyi fürdőben egy gyógyüdülés keretén belül egyidejűleg kezelik például az ischaemiás szívbetegséget, szívroham utáni állapotot, a magas vérnyomást, de a mozgásszervek degeneratív és gyulladásos megbetegedéseit és a neurológia betegségeket is.

Gyűgyi Fürdő, Rt. a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumán belül működő Gyógyfürdők Országos Bizottsága által hozott határozat alapján kapott engedélyt a természetes gyógyfürdő működtetésére a 2005-ös évi 538. számú természetes gyógyvizekről, természetes gyógyfürdőkről, fürdőhelyekről és természetes ásványvizekről szóló törvény 41. § 1. bekezdésének és a 42. § b) pontjának értelmében.

A Gyűgyi Fürdő Rt. kizárólag 18 éven felüli személyeknek nyújt fürdői gyógyászati ellátást. A weboldalon található gyógyüdüléseket csak 18 éven felüliek rendelhetik meg. 

 

Olvass tovább
Gyógykezelés