Preskočiť na hlavný obsah

Stravovanie pri artróze, artritíde, cukrovke či vysokom krvnom tlaku

V Kúpeľoch Dudince nám záleží na zdravom stravovaní. Do nášho jedálnička preto zaraďujeme potraviny, ktoré pomáhajú predchádzať zdravotným problémom. Presvedčte sa o tom sami počas vášho pobytu.

raňajkový bufet v Rubíneraňajkový bufet v Rubíne

Ako strava pomáha predchádzať chorobám

Artritída, artróza

Osteoartrózu aj reumatoidnú artritídu spôsobuje zápal kĺbových tkanív. Niektoré potraviny obsahujú zlúčeniny, ktoré majú výrazne protizápalové vlastnosti, predovšetkým tuky v mastných rybách. 

Odporúčané potraviny:

  • Losos a mastné ryby
  • Zelená listová zelenina, paprika, brokolica (obsahujú veľa antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť kĺby)
  • Šťava z granátového jablka (toto perzské ovocie má protizápalové účinky a veľa antioxidantov, denne stačia 2 – 3 lyžice neriedenej šťavy)
  • Ananás (bromelín, enzým prítomný v tomto ovocí zmierňuje aj zápal) - vhodný je asi pohár denne tejto šťavy
  • Kurkuma, ďumbier, klinčeky (zmierňujú bolesť a opuchy, okrem toho obsahujú antioxidanty, ktoré sú dôležité pri spomaľovaní poškodenia chrupaviek a kostí, vyvolanom artrózou)
  • Zelený čaj, cibuľa, bobuľové ovocie, paradajková šťava, citrusové ovocie (rôzna ponuka, spoločný menovateľ - kvercetín, ktorý funguje ako silný protizápalový prostriedok)

Čomu sa vyhýbať:

  • Rastlinným olejom, mastnému mäsu, mliečnym výrobkom s vysokým obsahom tuku
  • Spúšťačom alergie – napr. mliečnym výrobkom, kukurici, pšenici

Cukrovka

Vyhýbajte sa sladkým potravinám. Vhodné nie sú ani rafinované sacharidy – napr. koláče, keksy, palacinky a všetky potraviny z bielej múky. V tele sa rýchlo menia na glukózu alebo cukor. Takisto škodí prejedanie.

Odporúčané potraviny:

  • Celozrnné potraviny a strukoviny – fazuľa, cícer, hrach, šošovica a sója (pretože sa pomaly trávia, cukor sa do krvi uvoľňuje pomaly)
  • Ovocie a zelenina (napr. mrkva má málo energie, ale zároveň je plná vlákniny, ktorá spomaľuje trávenie)
  • Škorica (znižuje hladinu cukru v krvi, pol lyžičky denne je dobrý zámer)
  • Ocot a citrónová šťava (kyslosť spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a vedie k pomalšiemu uvoľňovaniu glukózy do krvného obehu)
  • Arašidové maslo a orechy (malá hrsť arašidov, alebo lyžica prírodného arašidového masla 5x týždenne)
  • Olivový olej znižuje hladinu cukru v krvi

Čomu sa vyhýbať:

  • Cukor a rafinované obilniny (potraviny z bielej múky), vrátane bielej ryže a chleba. Strava bohatá na tieto potraviny je základnou príčinou cukrovky.
  • Plnotučné mliečne výrobky, mastné červené mäso a potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov

Ako sa môžem zbaviť obezity

Vysoký krvný tlak

Ide o najrizikovejší faktor mozgovej mŕtvice a hlavného spoluúčastníka pri infarkte a zlyhaní obličiek. Vek, stres a strava, ktorú pravidelne konzumujete, to všetko prispieva k zvýšenému krvnému tlaku. 

Odporúčané potraviny:

  • Sója, strukoviny, orechy a semená
  • Banány, zemiaky, sušené ovocie a iné potraviny s vysokým obsahom draslíka (jedzte viac ovocia, zeleniny a menej priemyselne spracovaných potravín)
  • Nízkotučné a odtučnené mliečne výrobky (hrnček odtučneného mlieka má dobrý vplyv na kosti, ale aj na cievy. Mliečne výrobky znižujú krvný tlak vďaka obsahu vápnika, draslíka a horčíka – všetky totiž uvoľňujú tepny a zlepšujú prietok krvi)

Čomu sa vyhýbať:

  • Sodík – znížte príjem soli​
  • Alkohol – avšak pravidelné umiernené pitie je pre srdce prospešné, pretože zvyšuje hladinu HLD (dobrého) cholesterolu a krv je menej náchylná na zrážanie (jeden drink denne neškodí)
  • Káva a iné nápoje s obsahom kofeínu (4 až 5 šálok denne zvyšuje hladinu stresových hormónov až o 32%, čo následne zvyšuje krvný tlak)

Čo robiť, ak mám vysoký tlak